De Ziua Culturii Naționale

Biblioteca este locul sacru al casei. E bogăția casei.
Am căutat printre cărți pe cea a lui Mihai Eminescu, a cărui zi de naștere o sărbătorim astăzi, în zi desemnată în România, Ziua Culturii Naționale.
Am regăsit și răsfoit “Proze tipărite-n timpul vieții”, precum și rânduri de Nichita Stănescu.

Am savurat în camera cu miros de cărți vechi, o ceașcă de ceai cald.

Apoi am mers la Teatrul National I.L Caragiale unde astăzi se ține un tur ghidat gratuit.
Un domn foarte amabil, pe numele  său Ionuț Corpaci, ne explică istoria teatrului de la bazele acestuia și până-n zilele noastre, în timp ce ne plimbă prin sălile de teatru, dar și prin încăperile din spatele lor.


Aflăm pe lângă date și procesul construcției și renovării TNB-ului, de ce unele piese sunt puse în scenă într-o anumită sală, cum scenele se transformă în cu totul altele pe timpul pauzei. Vedem pereți mișcători sau cortine de fier imense, ori lifturi gigantice care transportă recuzita de la un etaj la altul.
, ne explică istoria teatrului de la bazele acestuia și până-n zilele noastre, în timp ce ne plimbă prin sălile de teatru, dar și prin încăperile din spatele lor.

Există o multitudine de ateliere printre care croitorie, cizmărie sau pictură. Pentru ca ale lor costume să fie special pregătite pentru scenă.
Parcurgem coridoare pe pereții cărora sunt expuse opere de artă ale pictorilor români. Dar pe care le putem admira și pe perioada pauzelor, atunci când mergem la teatru.

Aflăm că pentru a pune în scenă o piesă de teatru, lucrează  atent sute de oameni.
Îmi dau seama că la finalul pieselor de teatru, ropotele de aplauze li se cuvin și lor, celor care “joacă” pe scena din spate.

Este o inițiativă foarte bună din partea TNB, de a arăta și spectatorilor ce înseamnă punerea în scenă de la 0 a pieselor de teatru. Mie mi s-a părut interesant și democratic, în același timp. O apropiere între părți, aș spune. Un „neologism” binevenit printre noi.

Vă recomand cu drag să mergeți la un astfel de tur ghidat, care se va face săptămânal în zilele de vineri, sâmbătă și duminică cu intrare gratuită pe bază de rezervare.

Link-uri utile:

https://www.tnb.ro/ro/teatrul/turul-ghidat-al-tnb-gratuit

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.